top of page

DİŞ HASSASİYETİ

Maalesef, dişler diğer bir çok hastalık gibi iyileşme göstermez ve müdahale gerektirir.
Dişinizde ağrı veya hassasiyet varsa dişinizdeki enfeksiyonun yayılmasını durdurmak ve mümkün olduğunca az kayıpla diş sağlığınızı kazandırmak için gecikmeden diş hekiminize başvurmalısınız.
Holident Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hassasiyet gösteren dişler için ilk müdahale ve teşhis Endodonti Uzmanı Dr.Irmak Eroğlu tarafından yapılmaktadır. Siz de dişinizde bir hassasiyet hissediyorsanız, sorunlu bölge ilerleme kaydetmeden ücretsiz bir kontrol randevusu alabilirsiniz. 

DİŞ HASSASİYETİ

Dişinizde sıcak, soğuk veya şekerli gıdalara hassasiyet varsa bu durum dentin seviyesinde bir çürüğün habercisi olabilir. 

Yapılması gereken önce bu çürüğü temizlemek, daha sonra boşalan bölgeye beyaz kompozit bir dolguyla estetik ve fonsiyonelliği geri kazandırmak olmalı. 

BEYAZ DOLGULAR

Filling-2_edited.jpg

ZAMANLAMA

Tedavi süresi 1 diş için 30-45 dakikadır. 

DİŞ AĞRISI

KANAL TEDAVİSİ

Gecenin bir yarısında sizi uykunuzdan uyandıran ve devamlı bir ağrınız varsa bir dişinizi diş hekiminize uğramanız gerektiğini hatırlatıyor olabilir. 

Pulpa (sinir dokusu) seviyesindeki bir çürük kanal tedavisi yardımıyla tedavi edilebilir. Kanal tedavisiyle kurtarılamayan dişler diş eksikliğine yol açar ve implant, köprü gibi daha komplike tedavilere ihtiyaç duyulur. 

Dişin enfeksiyonlu sinirleri temizlenecek ve temizlenen bölge kanal dolgusuyla doldurulur. Dişin geri kalanına kompozit dolgu veya kuron ile görünür bölgede estetik ve fonksiyon kazandırılır. 

Holident olarak önceliğimiz doğal dişinizin kurtarılmasıdır. Benzer bir sorun yaşıyorsanız Endodonti (Kanal Tedavisi) uzmanımızda ücretsiz bir kontrol randevusu alabilirsiniz. 

endo-file-600x400_edited.jpg

ZAMANLAMA

Tedavi süresi kanal sayısına göre değişmekle birlikte bir diş  için 45-90 dakika sürmektedir.

Estetik Dolgu nedir?
Dişlerimiz çürükler, kırıklar ve aşınmalardan kaynaklı madde kaybına uğramaktadır. Bu çürük ve düzensiz diş dokularının düzeltilip,kompozit esaslı dolgularla yeniden fonksiyon ve formuna geri kazandırılması işlemine denir.Halk arasında ışınlı dolgu, lazer dolgu da denilmektedir. Hem ön bölge de hem de arka bölge de uygulanmaktadır.Çürük alanı temizlenip, çürük kavitesinin dezenfeksiyonu sağlandıktan sonra dolgunun dişe tutunmayı için gerekli adhesive uygulamalar yapılır ve dişinizin renginde kompozit dolgu malzemeleriyle doldurulur.Dolgulara dişin anatomisi verilip, cilası yapıldıktan sonra estetik bir görünüme kavuşturulur.

Kanal tedavisi nedir?
Dişin sinir odasının derin çürük, travma, hassasiyet kaynaklı etkilenmesi sonucunda bu bölgenin temizlenip, şekillendirilip doldurulması işlemidir. Bu tedavi sonucu diş canlılığını yitirecektir fakat fonksiyon görmeye devam edecektir. Dişlerimiz farklı sayıda kök, kanal ve anatomilere sahiptir. Kanal tedavisi uzmanları sayesinde (Endodontis) bu dişlerimiz en ideal şekilde tedavi edilip ömür boyu ağzımızda kalması sağlanmaktadır. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber dönen aletlerle ve özel malzemelerle tek seansta yada enfeksiyonlu dişlerde 2 seansta tedaviler bitirilmektedir.

Endodontik tedavi nedir?

Kök kanal tedavisi olarak da adlandırılan endodontik tedavi, bir dişin ekstraksiyondan korunması için yürüttüğümüz bir prosedürdür. Çoğunlukla hastanın şiddetli ağrı veya enfeksiyonu olduğunda, bazen şişlik veya abse şeklinde ve bazen semptomsuz ancak bir xray teşhisi konulduğunda yapılır.

 

Ne zaman kanal tedavisine ihtiyacım olur?

Dişiniz gitmeyen sıcak veya soğuğa karşı hassassa, Şiddetli spontan ağrınız varsa ve hiçbir ağrı kesici ilaç yardımcı olmazsa veya bu ağrı sizi gece uyandırırsa Çiğneme fonksiyonunuzda şişme veya sürekli bir rahatsızlık varsa, dişinizi kontrol ettirmek isteyebilirsiniz.

 

Kanal tedavisi ağrılı mıdır?

Tedavi lokal anestezi altında yapılır ve uygun anestezi altında ağrı hissetmemelisiniz. Dokular çok iltihaplandığında, şiddetli aşırı ağa neden olduğunda, iyi ağrı kontrolü elde etmek için birden fazla doza ihtiyacımız olabilir veya kombine yöntemleri deneyebiliriz.

 

Tedavi sonrası süreç

Klinikten ayrıldığınızda, birkaç gün çiğnemede biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu normaldir ve gerekirse diş hekiminiz tarafından verilen bir ağrı kesici ile çözülebilir. Bazı enfekte dişlerin iyileşmesi biraz zaman alabilir, beklenmedik bir ağrı hissederseniz lütfen diş hekiminize başvurun.

 

Sinirleri daha önce çıkardıysanız neden ağrıyor?

Enfekte olmuş pulpa dokusunun çıkarılması, enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırır, ancak çevre dokulardaki iltihaplanmanın giderilmesi biraz zaman alır. Genellikle vücut bunu kendi başına yapabilir, ancak bazen antibiyotikler ve antienflamatuar ilaçlara ihtiyaç vardır.

 

Tedavi ne kadar sürer ve kaç ziyarete ihtiyacım olacak?

Her hasta ve her diş farklıdır, ancak çoğunlukla bir ziyaret 60-90 dakika sürecek ve ihtiyacınıza göre bir veya iki ziyarete ihtiyacınız olacaktır. Diş hekimi, dişi gördüğünde sizi daha iyi bilgilendirebilir.

İnley-onley dolgu nedir? 
- Bazen  dişlerimizde çürüklerden veya kanal tedavisinden sonra diş dokusunda fazla madde kayıpları olmaktadır.Aşırı madde kaybına uğramış bu dişlerin ağız içinde dolgularla tedavisi mümkün olmamaktadır yada dişler kesilip porselen kaplama yaparken de fazla madde kaybına uğramaktadır. Böyle durumlarda dişin digital yada klasik ölçü yöntemleriyle ölçüsü alınıp, laboratuvarda porselen veya fiberle güçlendirilmiş kompozit malzemelerden hazırlanıp ağız içine özel yapıştırıcılarla uygulanmasıdır. Inley-onley dolgular, laboratuvarda yan dişlerle kontağı, formu,arayüz hijyeni, fonksiyonu ideal bir şekilde hazırlanmaktadır.Inley-onley dolguların ağız içine uygulanması normal dolgu ya göre daha kısa süre almaktadır.

Diş Hekimine ne zaman başvurmalıyım? 

 

Sürekliliği olan, geçmeyen, şiddetli diş ağrınız varsa mutlaka diş hekiminize başvurun. Daha önceden devam eden tedavileriniz varsa ve süreçten emin değilseniz, hekiminizle iletişim kurun.

 

Diş ağrınızın pek çok sebebi olabilir. Çürümeye başlamış bir dişten dolayı ağrıyan bir dişe evde yapacağınız bir müdahale yarardan çok zarar da verebileceği için, özellikle diş hekimine erişimin zor olduğu bu günlerde ağrıyan diş bölgesine, dişin ağrısını geçirme amaçlı kolonya, alkol, aspirin gibi kimyasal içerikler kullanmamaya dikkat ediniz, bunlar tedavisi çok zor kimyasal yanıklara sebep olmakta ve ikincil bir ağrıya daha neden olmaktadır. Dişlerinizi fırçalayarak temiz tutmak, bazı durumlarda besinlerin araya kaçıp daha fazla ağrı yapmasını engelleyebilir. Bu süreçte çok soğuk ve çok sıcak besinler, çok şekerli yiyecekler ağrı hissini arttıracağından besin seçimlerinizi buna göre yapmak, diş hekiminize gidene kadar ağrınızı kontrol altında tutabilir. Diş hekiminiz gerekli durumlarda ağrı kesici önerebilir.

 

Bizler, diş hekimleri olarak, çürükten kaynaklı şiddetli diş ağrısı olan, yüzü şişmiş ve abseyle gelen, yirmi yaş dişi çıkmakta olduğu için diş eti etrafı şişmiş ve şiddetli ağrılı olan, travma geçirmiş olan, kontrol edilemeyen kanaması olan, veya diğer tıbbi sorunları için diş hekiminden görüş istenen tüm hastalarımızın acil tedavilerine hizmet vermeye devam ediyoruz. Elbette ki, diş tedavileri uzun süreçler, ve herkesin evde, devamında, kendi bakımlarını da gerektiren işlemler.

Diş  ağrısının nedeni sadece çürükler olmayabilir.

 

Dişler, en çoğunlukla diş çürükleri sebebiyle ağrır. Bunun dışında diş eti iltihapları ve dişeti çekilmeleri sebepli ağrılar, diş gıcırdatma sebepli dişlerde aşınmalar sonucu oluşan ağrılar olabilir. Ayrıca kök ucu iltihapları sebebiyle oluşan ağrılar da olabilir. Bu sebeple diş ağrınızın sebebini anlamak için doğru yol bir kontrol muayenesi yaptırmaktır.

 

Yaptığımız ağız muayenesi sonrası ağrının kaynağını belirleriz ve günümüzde ağrıyan dişlerin çoğunluğu genellikle kanal tedavisi ile sağlığına kavuşur. Özellikle soğuk veya sıcak yiyeceklerle şiddetlenen ağrılarda, durup dururken başlayan ve ağrı kesici almanıza rağmen azalmayan ağrılarda, ve gece yarısı uykudan uyandıran diş ağrılarında sorununuz çok yüksek ihtimalle kanal tedavisi ile çözümlenecektir. Buna diş hekiminiz, randevuya geldiğinizde ağız içi muayene ve gerekli olduğu hallerde bir röntgen muayenesi ile karar verecektir.

 

Tüm durumlarda olduğu gibi, diş hekimliğinde de ne kadar erken tanı konulur ve harekete geçilirse, o kadar az müdahale yapılacak demektir. Bu da, daha basit işlemler, diş hekimi koltuğunda geçirilen daha az zaman, harcanan daha az kaynak demektir.

Korktuğu için diş hekimine gelmeyi geciktiren hastalarımıza bunu hatırlatmak isterim. Gece yarısı tutan diş ağrılarıyla mecburen tanıştığımız pek çok hastamızdan duyduğumuz cümle: "Keşke daha önce gelseydim, korktuğum kadar yokmuş.” Bu yüzden diş tedavinizi ertelememenizi tavsiye ederiz.

 

Peki nedir bu kanal tedavisi?

 

Kanal tedavisi, dişin hassaslaşmış sinir dokusunun çıkarıldığı, yerine doku ile uyumlu bir malzeme konulduğu bir tedavidir. Dolgu, dişin ağız içinde görünen kısmında; kanal tedavisi ise dişin, kemik içinde kalan, çıplak gözümü ile görmediğimiz kısmında yapılan bir tedavidir.

 

Tedavi sırasında bu sebeple ölçüm amaçlı röntgen kullanmaya ihtiyaç duyarız. Bu şekilde kök kanallarını ve çevre dokulardaki iltihabı görebiliriz.

Kanal tedavisine başlamadan önce dişinizi lokal olarak uyuştururuz.

Sonrasında ise çürüğü temizleyip kanallara giriş açarız ve özel aletlerle kök kanallarını temizleyip şekillendirir ve doldururuz.

 

Sağlıklı bir diş, dondurma yerken de, çay içerken de, tepki vermez. Oysa dişte bir çürük varsa, veya dişeti çekilmesi varsa ve dişin kökü açığa çıktıysa, sinir dokusu iltihaplanacağından hassasiyet başlar. Tedavi sonrası hassas olan sinir dokusu artık dişin içinde olmayacağından, sıcak ve soğuk yiyecekler de rahatlıkla tüketilebilir.

 

Kanal tedavisi uzun süreçli bir işlem midir?

 

Kanal tedavisi çok eskiden farklı yöntemlerle yapıldığından aylarca sürebiliyordu ancak eğer diş kökü iltihaplı değilse, dişte kanal dolumuna engel teşkil edecek bir durum yoksa tek bir seansta kanal tedaviniz tamamlanabilir, buna hekiminiz dişinizin durumuna göre karar verecektir.

 

Tedavi sonrası

 

Kanal tedavisi yapılan dişler, devamında dolgu veya kaplama ile kapatılır.  İyi yapılmış bir kanal tedavisi sonrasında, artık sıcak ve soğukla başlayan ağrılarınız olmayacaktır.

 

Çürük dişler, sadece ağrı gibi sıkıntılara sebep olmakla kalmaz; günlük hayatta fark etme şansınızın zayıf olduğu ağız kokusu problemine sebep olur, sizi uzun vadede eklem problemine sebep olabilecek şekilde tek taraflı çiğnemeye zorlar, ve en kötüsü kalp ve böbrek rahatsızlıkları başta olmak üzere sistemik rahatsızlıklara davetiye çıkarır.

 

Fakültedeyken bir hocamız, diş ipi kullanımı anlatırken, "Sadece 70 yaşınızda ağzınızda hala görmek istediğiniz dişlerinize diş ipi yapın" demişti. Zor gelmişti uygulaması o an ancak sağlığın ağızdan başladığını hatırlayalım. Bir yerden başlayalım. Bu beden bizim. Günde 2 kere 2 dakikayla başlayabiliriz. Kendinize ve dişlerinize iyi bakın Sevgiyle kalın.

Diş ağrısı kanal tedavisi ile nasıl sonlandırılır?

 

Kanal tedavisi, dişin hassaslaşmış sinir dokusunun çıkarıldığı, yerine doku ile uyumlu bir malzeme konulduğu bir tedavidir. Dolgu, dişin ağız içinde görünen kısmında; kanal tedavisi ise dişin, kemik içinde kalan, çıplak gözümü ile görmediğimiz kısmında yapılan bir tedavidir. Tedavi sırasında bu sebeple ölçüm amaçlı röntgen kullanmaya ihtiyaç duyarız. Bu şekilde kök kanallarını ve çevre dokulardaki iltihabı görebiliriz.

Kanal tedavisine başlamadan önce dişinizi lokal olarak uyuştururuz.

Sonrasında ise çürüğü temizleyip kanallara giriş açarız ve özel aletlerle kök kanallarını temizleyip şekillendirir ve doldururuz.

 

Ağrılı Diş Tedavisi ne kadar sürer?

 

Kanal tedavisi çok eskiden farklı yöntemlerle yapıldığından aylarca sürebiliyordu ancak eğer diş kökü iltihaplı değilse, dişte kanal dolumuna engel teşkil edecek bir durum yoksa tek bir seansta kanal tedaviniz tamamlanabilir, buna hekiminiz dişinizin durumuna göre karar verecektir.

 

Günde 2 kere diş fırçalama ağız ve diş sağlığı için yeterli midir?

 

Kanal tedavisi yapılan dişler, devamında dolgu veya kaplama ile kapatılır.  İyi yapılmış bir kanal tedavisi sonrasında, artık sıcak ve soğukla başlayan ağrılarınız olmayacaktır. Tek yapmanız gereken tedavi sonrası ağız ve diş bakımınıza önem göstermek. En az günde 2 kez diş fırçalamanın yanı sıra diş ipini de alışkanlık haline getirmeniz önemli.  Fakültedeyken bir hocamız, diş ipi kullanımı anlatırken, "Sadece 70 yaşınızda ağzınızda hala görmek istediğiniz dişlerinize diş ipi yapın" demişti.

Kanal tedavisi yapılmış dişim şişti, bu neden olur?

Kanal tedavisi yapılmış dişlerde, çok çeşitli kök kanal anatomileri bazen kanalların her noktasına ulaşmamıza engel olur. Teknoloji bize gittikçe bu konuda destek vermeye devam etse de tomografilerde görüyoruz ki, aslında bir diş kanalını yüzde yüz temizlememizin yolu yok gibi bir şey. Bizler de bazı antibakteriyel solusyonlar, ve kanal içinde kullandığımız bir takım ilaçlar aracılığıyla en azından kanal içindeki bakteri sayısını düşürmeye gayret ediyoruz. Fakat uzun vadede, bağışıklığın düştüğü bir durumda, az sayıda bakteri dahi çoğalıp tekrar enfeksiyona sebep olabiliyor.

Kanal tedavisi yapılmış dişin şişmesinde de benzer bir durum söz konusu olabilir. Yapılmış eski kanal tedavisini incelemek iyi bir başlangıç olabilir. İyi bir kanal tedavisi yapılabilmiş mi, kanal tedavisinin başarısını olumsuz etkileyecek bir komplikasyon söz konusu mu, bunlara bakmak gerekir.

Eğer kanal tedavisinin kendisinde bir sorun yoksa, dişin dolgusu, veya varsa kaplaması, dişetinden kaynaklanan bir sorun var mı, gibi sorularla devam etmek gerekebilir.

Klinikte en sık karşılaştığımız problemler kök ucunda oluşmuş lezyonlar. Hastalarımız bunu birkaç şekilde fark ederek bize başvururlar genelde. Ya yüzleri şişer. Ya da dişlerinin hemen yanındaki dişetinde sivilceye benzer bir açıklık olur ve içinden bir iltihap akmaya başlar. Bazen de iş bu kadar ilerlemez, hasta sadece dişinin üzerine bastığında sıkıntısı olduğunu fark eder ve gelir. Kimi hastanın ise şikayeti olmaz ve bizler bize kontrole gelen hastanın röntgeninde bunu tespit ederiz.

Tüm bu durumlarda dişin ayrıntılı bir muayenesi yapılır, dişin hala ağızda sağlıklı bir şekilde fonksiyon görüp göremeyeceği değerlendirilir, ve tedavi edilebilecekse çözüm genellikle ilk aşamada kanal tedavisi olur. Bazı durumlarda, eğer kökte iyileşme gerçekleşmezse ikinci bir aşama olarak cerrahi bir işlem de gerekli olabilir.

 

Kanal tedavisi yaptırdığım dişim hala ağrıyor, içinde sinir mi kaldı?

Kanal tedavisi işleminden sonraki birkaç gün, dişin çiğnemede biraz hassas olması beklenebilir. Dişin kök ucu kısmında çalışıldığı için bu bölgede az da olsa bir ödem gerçekleşebiliyor, ve bu bazı hastada kısa süren ve pek de fark edilmeyen, bazı hastalarda ise biraz daha uzun sürebilen ve ağrı kesici ihtiyacı hissettirebilen hassasiyetlere sebep olabilir. Bu, beklenen ve normal bir durumdur. Geçicidir.

İyi yapılmış bir kanal tedavisi sonrasında, bu iyileşme sürecini takiben sıcak-soğuk hassasiyeti olmaz.

Dişin içinde sinir dokusunun kalması ihtimali de, işini bilen bir hekimin yapacağı bir kanal tedavisinde çok mümkün değildir. Tespit edilememiş bir kanal olma ihtimali olabilir, ancak genellikle bu durumlarda şiddetli ağrılardan ziyade uzun vadede kök ucu iltihapları gözlemliyoruz. Bir şekilde o kökteki sinir dokusu kendi kendisini yıkıma uğratıyor, bu sebeple ağrı olmuyor belki ama iltihap oluşuyor.

 

Peki bu iltihaplı dişi kanal tedavisi ile tedavi etmek mümkün mü?

Her zaman değil elbette. Ama artık dişleri çekmektense ağızda tutmak için bir tedavi yöntemimiz var ve işe yarıyor. Eskiden kanal tedavisinin başarısı bu kadar yüksek değilmiş ancak günümüzde çok yüksek oranda iltihaplı dişleri dahi iyileştirebiliyoruz.

Dişin çekiminin mi, kanal tedavisi yapılmasının mı daha doğru olacağı hastadan hastaya, vakadan vakaya değişecektir. Hekiminiz sizi bu konuda en doğru şekilde yönlendirecektir.

Çok fazla hastam var, bana muayene için gelip de durumunu öğrenince dişini çekmemi isteyen, ancak çekim yerine kanal tedavisi önerdiğim ve kanal tedavisini kabul ettikten sonra şu anda mutlu mesut kendi dişleriyle çiğneyen.

Her zaman bu şekilde olur mu? Bazen olmayabilir. Ama bana sorarsanız bu şansı vermeye değer.

Her şeyde olduğu gibi, ağız sağlığında da, ilerlemiş sorunların çözümü hep daha uzun, daha zor ve daha maliyetli oluyor. Ve sorun çözme noktasına gelmektense koruyucu hekimlikle ilerleyebilmek en güzeli.

Herkes karşısındakiyle konuşurken ağzının kokmadığından emin, ağzının içinde çürüklü, iltihaplı diş olmadığından emin, dişini fırçalarken dişetlerinin kanamadığından emin olsun, yemek sonrası diş aralarını kürdanla kurcalamaya ihtiyaç duymasın ve ağız dolusu gülebilsin istiyoruz. Bunun için bizler buradayız. Sizleri de, eğer, yukarıdaki maddelerde eksikleriniz varsa, kendi ağız sağlığınız için harekete geçmeye davet ediyoruz.

bottom of page